L10

Single family house, composed of two separate rectangular volumes, parallel to each other and to the access road to the West. Arranged along the north-south axis, they adapt to the topography of the existing terrain creating a large platform over the rice fields to the east.
The first wooden building occupies a gross building area of 145m2, parallel to the street, next to the entrance, allowing the level access of level minimum slopes and no land movement. The second volume, in concrete, appears at a lower level, adapting to the natural topography, relating directly to the existing land and serving as support for the large deck on top.
Protecting the house from the street there is a small dune with autochthonous vegetation, letting the sun go through to the living room but avoiding the direct stares of passers-by.

 

Moradia unifamiliar, composta por dois volumes retangulares separados, paralelos entre si e à rua de acesso a Oeste. Dispostos segundo o eixo Norte Sul, adaptam-se à topografia do terreno existente criando uma grande plataforma sobre os campos de arroz a nascente.

O primeiro corpo, de construção em madeira, com telhado em colmo, ocupa uma área bruta de construção de 145m2, apresenta-se paralelo à rua, junto à entrada, de modo a cumprir a cota de soleira estabelecida pelo regulamento, permitindo o acesso de nível com pendentes mínimas e sem movimentação de terras. O segundo volume, em betão, surge a uma cota inferior, adaptando-se ao decline natural, relacionando-se diretamente com o terreno existente, servindo de apoio para a grande plataforma superior em deck.Protegendo a casa da rua existe uma pequena duna com vegetação autóctone, deixando passar o sol para a sala de estar mas evitando os olhares diretos dos transeuntes.

 

Client:  Private
Date:  2016/7
Location:  Carvalhal Comporta
L10 - PM-ARQUITECTOS